Stark hela livet – Jessica Norrbom och Carl Johan Sundberg

Stark hela livet
Omslag Stark hela livet

Stark hela livet – Jessica Norrbom och Carl Johan Sundberg

Stark hela livet. Minns ni på 1980-talet kom de så kallade managementböckerna. Någon framgångsrik person som skrev om sin väg till toppen. Olika teorier föddes, och vi som var unga trodde på dessa, och försökte skaffa oss egna teorier i vår jakt på pengar, ära och rikedom. Nu har åren gått, erfarenheten har man skaffat sig, det är dags för seniorlivet. Och då dyker ju oron upp för demens, parkinson och en massa annat som kan ha med ålderna att göra, för att inte säga när man behöver ge upp, och lägga sig i en iskall kista på någon kyrkogård. Nej, lev länge, och väl, det är förhoppningen. Jag är numera fyllda 67, jag gillar att resa, men jag har massor med platser jag ännu vill uppleva, hoppas få göra det med kära hustrun, hon i samma ålder. Vi behöver i vart fall passera nittio, innan det mesta på önskelistan är avprickad. Så hur kommer vi dit utan alldeles för mycket krämpor och annat som sätter hinder i vägen?

På en Julmarknad kan det bli en hel del motion, så att du kan bli stark hela livet.
På en Julmarknad kan det bli en hel del motion, så att du kan bli stark hela livet.

Jag veckohandlar på MAXI varje tisdag. Förra veckan gick jag förbi bokavdelningen, och där låg en bok, Stark Hela Livet. på baksidan stod det något om att det var gratis att komma i form, och uppleva det jag vill. För 119 spänn åkte den givetvis ner i korgen och fick följa med hem. Jag läste många manetmaneböcker på 1980-talet, inte för att deras råd var speciellt unika, det var de positiva i böckerna jag gillade. Samma sak är det nu med dessa böcker, som speglar på mitt kommande liv. Gör si och så för att få vara frisk och kry, en förutsättning för att leva länge, och väl. I det här fallet är det två medicinare som sammanställt och skrivit, alltså människor som vet vad de snackar om. Jag har bara läst hälften av boken, jag skulle kunna sträckläsa den, men vill ta det lite lugnt och dra lite på det hela. Den stimulerar mig under längre tid. För den säger nämligen det som jag länge trott på och som jag läst om lite tidigare, säkert i någon annan bok. Motion ger bra förutsättningar för ett långt och friskt liv. I den här boken lägger man dessutom till att hjärna växer om du motionerar och tränar.

Slottsparken i Belvedere, Wien. Underbar plats att bli stark hela livet.
Slottsparken i Belvedere, Wien. Underbar plats att bli stark hela livet.

Vad behöver göras?

Egentligen inte så mycket, det passar mig utmärkt. Jag gillar inte att kasta mig ut i motionsspåret och springa min mil några gånger i veckan. Däremot gillar jag att ta med mina bungystavar, på en fem – sex kilometers stavgång, varje morgon. Enligt boken så ska det vara tillräckligt för att stimulera hjärna och låta den växa, tillsammans med det andra som är positivt, nämligen att konditionen blir bättre, och mina muskler håller sig i form. Det enda som är lite problematiskt är lite övervikt och diabetes, typ 2. Men även detta känner jag att det inte är så himla stort bekymmer. Visst skulle det vara utmärkt att ta bort kanske tio eller femton kilo, men det gör mig inte så mycket att det sitter kvar. Diabetes tycker du säkert är ett problem. Nja, inte i mitt fall. Jag skulle vilja säga att det nog mycket är diabetes som gjort att jag började röra på mig, och sedan den upptäckten, för drygt tio år sedan har jag tagit bort tio kilo. Idag har jag järnkoll på diabetes och har värden som det anstår en människa. Till och med läkaren är ganska nöjd med mina nuvarande värden. Visst jag äter medicin, men jag tror att medicin plus mina promenader ger tillsammans resultat. Låt mig åtminstone tro det. Frågar du hur jag mår, så får du det ärliga svaret att jag mår alldeles utmärkt  Jag har ambition att bli en bit över nittio, och som det känns nu, så är det inga som helst problem. Jag är också medveten om att saker kan ändra sig väldigt snabbt,

Ett skogsbad, ett sätt att bli stark hela livet.
Ett skogsbad, ett sätt att bli stark hela livet.

Min motion

För att jag ska må bra, så börjar jag ofta dagen med en promenad då med gåstavar, bungypump. stavarna som du ska vara aktiv med ger ett mottryck, så som om du åker skidor. De ger då en betydligt högre energiförbrukning, upp till 70% mer än om du går utan stavar. Det är bra Till detta har jag nu lagt till med Kettlebells, en tyngd på åtta kilo som jag lyfter 3 * 12 gånger med varje arm. 72 lyft om dagen, jag blir lite andfådd varje pass. Jag ska villigt erkänna att jag somnar i soffan, nästan varje kväll, det är väl kanske mindre bra. Hustrun tycker i vart fall det. Men den här relativt låga motion nivån är tillräcklig för att jag ska fysiskt må alldeles utmärkt. Eller bli stark hela livet.

Mitt tips

Om du stöter på boken Stark, hela livet ISBN 9789178 – 874927, bonnier fakta, så låt den glida ner i korgen. Du kan beställa den på nätbokhandlarna också. Jag betalade 119 kronor för min, ett dansk band. Det står väldigt mycket intressant och kul i boken. Vill du gå vidare, så finns det även en intressant referenslista i slutet av boken, där du säkert kan hitta lite ytterligare fördjupning om detta intressanta ämne. Jag är numera extra nyfiken på om  jag har 25 år kvar i livet, och om det blir 25 friska år, eller om mina morgonpromenader är bortkastad tid. Nej, så kan jag inte skriva, det är faktiskt ofta dagens höjdpunkt, det är då man kan sluta in sig i sig själv, och fundera på vad jag ska skriva om på mina bloggar, varav du läser en just nu.

Folkdans i Bulgarien, enkelt sett att få ihop 6000 steg. Stark hela livet.

6000 steg om dagen

Nya hälsoråd kommer ju hela tiden. Det senaste jag hörde var en professor, Peter Schantz, på Bosön, som säger att man behöver gå omkring 6000 steg om dagen för att bli stark hela livet. Går man mer, så gör det i och för sig inget, men hälsoeffekterna blir inte så där väldigt mycket bättre. 6000 steg om dagen är vad vi normala människor behöver. Det handlar om så kallade transport steg, det vill säga du ska gå så pass fort att din puls stiger något, men du ska ändå kunna föra ett samtal. Stark hela livet.

För egen del är detta inget nytt. Jag har, i vart fall när jag är hemma, gått mina 7500 steg om dagen, med stavar. Det innebär att jag har gått något mer, och kanske lite jobbigare än nödvändigt. Men jag vill ju vara stark hela livet, så jag tror inte det är någon skada för min kropp. Jag har dessutom några kilo mer än vad man rekommenderar, och då skulle det fungera bättre med några steg mera, hur många avslöjar professorn inte. Jag har sagt åt min kropp att du får 7500 steg, och lite stavrörelser, så får du vara nöjd. De dagar jag inte går, så tycker jag att kroppen reagerar, lite smått gör små protester, men det kan vara inbillning.