Resa Ensam

Publicerat den av
Resa ensam eller med sin hund.
Resa ensam eller med sin hund.

Resa ensam. När man blir äldre innebär det ibland att man blir ensam. Att då ge upp förmånen att kunna resa och upptäcka olika saker, det tycker jag inte är någon bra idé. Det finns så många andra fällor man kan hamna i när man blir ensam på äldre dagar, då bör man i vart fall behålla det härliga i att våga resa. Och egentligen är det absolut ingen större fara än när man var två på resan. Är man lite framåt, så kan man säkert underhålla sig och träffa nya bekantskaper, som då kanske vill utveckla resandet. Om ni har rest mycket i ert gemensamma liv, så kan det bli väldigt tomt om du nu blir ensam, det är du som måste ta för dig, och ge dig av. Du har numera ingen partner som hjälper dig, utan allt beror på dig. Kanske lite läskigt, men har du gjort det en gång, så kan jag nog lova dig att du gärna vill iväg igen.

Senior – då väljer du själv när du vill resa ensam

En seniorresa ger frihet. Många av våra resmål, där omkring medelhavet har en betydligt längre varm årstid än vad vi har i Sverige. För egen del har jag varit i Kroatien i november och i Lecce Italien i mars, där värmen kom någon gång i mitten av Mars. Det var den dagen då det kändes som om snön bara försvann och värmen återvände till min kropp. En ganska häftig känsla.

Interrail för seniorer

Resa ensam - Zadar är ett utmärkt resmål.
Resa ensam – Zadar är ett utmärkt resmål.

För egen del föredrar jag att åka tåg. Visst vi har kört bil ganska ordentligt i Europa, men nu tycker jag det börjar gå lite väl fort, så då har vi valt att ta tåget. Det är ett alldeles utmärkt färdsätt som jag med gott samvete kan välja även om jag skulle resa ensam, och som jag hoppas nuvarande hustrun väljer om hon blir ensam. 

Bil med husvagn

Vi skaffade oss husvagn i somras. Mest för att vi ville komma ut och ha den som en sommarstuga. Men en husvagn har ju den fördelen att du kan hänga på den på bilen och så köra omkring med den. Nu var det inte anledningen till att vi köpte den, men jag måste nog säga att jag börjat snegla lite på möjligheten. Dels att åka omkring en del i Sverige, men varför inte en bit ner i Europa. Det finns en hel del platser i norra Europa, där vi ännu inte tittat närmare på. Jag tänker då i första hand på Belgien och Nederländerna, två små fina länder som har ganska mycket att erbjuda. Kanske inte det ultimata sättet att resa ensam.

Resa ensam och uppleva fantastiska solnedgångar
Resa ensam och uppleva fantastiska solnedgångar

Med husvagn i Sverige

Nu ska jag inte säga att detta är så aktuellt för närvarande, vi köpte ju husvagnen i stället för sommarstuga, och vi har en alldeles underbar plats där vi kan stanna hela sommaren, för rimliga pengar. Men visst skulle det vara intressant att plocka ihop husvagnen och ge sig av på en liten utflykt. När vi tidigare åkt runt i Sverige har vi bott på lite olika hotell. Det har sin charm, men man måste alltid gå på restaurang, och det suger ganska ordentligt med pengar numera. Har vi med oss husvagnen, så glider man in på en camping, kostar visserligen, men vi kan ordna den mat vi vill ha, på vårat sätt. 

Resa ensam på en kryssning.
Resa ensam på en kryssning.

Husbil eller husvagn

För egen del är valet glasklart, Husvagn. Men det kan säkert även bero på att jag aldrig kört husbil. Jag tycker det känns lite väl mycket. Om jag är på resa, så kan jag ställa av min husvagn på någon campingm, bo där några nätter, sätta upp tält och göra mig hemmastadd. Har jag husbil måste jag ju plocka ihop allt om jag bara ska åka till affären och handla. Har jag husvagn, så är bilen klar att köras med en gång. Det känns behagligare.

Gemensamma fördelar med husbil och husvagn.

Till de gemensamma fördelarna med både husbil och husvagn är att man har sin säng, samma varje natt, och att man kan laga egen mat. Det går till och med att ha ett litet eget förråd av mat sådant som man föredrar. Kanske man stoppar i en liten frys, där man kan förvara grejer under en längre tid. Till sådant behövs el, det kan man numera skaffa via solpaneler om man nu inte stannar på en camping. Å andra sidan har man frys, så brukar den ju hålla kylan över åtminstone en dag eller kanske lite längre. Då hinner man även förflytta sig.

Resa ensam i en roddbåt?
Resa ensam i en roddbåt?

Ytterligare en gemensam positiv sak är att man kan köpa lite större prylar. Nu är det ju ofta så att man sällan får lasta speciellt mycket i husvagnen, men man har ju bilen med, och är man bara två vuxna så har man hela baksätet man kan lägga grejer i och man kan ha bagageutrymmet också. Jag vet inte hur lastkapaciteten är i en husbil, men en del grejer borde man kunna få lasta.

Resa ensam med husbil eller husvagn

Det blir ju ett något större projekt att resa ensam med husbil eller husvagn. Är man två så hjälps man ju åt att sätta upp tält och andra tillbehör. Fast skulle jag resa ensam, så skulle jag nog skaffa mig en markis i stället för tält, om jag nu förflyttar mig.Den vevar man bara ut, och sätter upp med några pinnar, så är det klart. Om man nu vill ha det lite extra ombonat, så kan man ju sätta upp vindskydd.

Resa som singel

Resa ensam och spana ut över bygden
Resa ensam och spana ut över bygden

Det finns numera speciella resebolag som ordnar resor för singlar. Då reser man i grupp fast ändå som singel. Det är ju ändå lite skillnad, för reser man som singel, då signalerar man att man är på jakt efter ett förhållande, till skillnad om man reser som ensam, då man vill fortsätta leva ensam. 

Tåget som ensam

Det är ju ett alldeles utmärkt sätt att förflytta sig som ensam. Man betalar för den plats man tar upp, och kan ändå välja resmål som man vill. På tåg kan man också ganska enkelt träffa på lite kommande reskamrater, det är ganska enkelt att skapa kontakter på tåg.

Resa utanför Europa

Resa ensam, sätta sig på en förtöjningsboj och njuta
Resa ensam, sätta sig på en förtöjningsboj och njuta.

Ska du resa utanför Europa så är det ju ofta flyg som gäller. Och för egen del så flyger jag inte sedan många år, så jag har absolut noll koll på hur man hanterar att resa ensam med flyg. Av naturliga skäl håller jag mig till Europa, det finns ännu så enormt mycket man kan njuta av här. Och det är relativt enkelt att ta sig till de allra flesta platser, väljer du dessutom rätt platser så kan du få god värme och njutbart klimat i stort sett året om. 

OK januari eller Februari kan vara lite kylig på de flesta platser, kanske omkring tio grader, med det i stället för kanske minus tio grader och snöstorm, så väljer jag ju medelhavets tio grader alla dagar i veckan. Det är ju ändå ofta som så att solen visar sig, och då kan man placera sin kropp i någon soldränkt plats, för att kanske uppleva lite bättre värme.

Resa ensam, sätta sig på en förtöjningsboj och njuta
Resa ensam, sätta sig på en förtöjningsboj och njuta

Resa ensam i Europa

För alla finns det i princip två färdsätt, dels kan man åka tåg, och dels kan man åka buss. Det senare är ju väldigt lågt pris, jag har hittat biljetter från Norra Tyskland, Hamburg långt ner i Italien eller Kroatien, för mindre än 800 sek per person. OK bekvämligheten är väl sådär, men det är billigt, det kan man inte säga annat. Gå in på Flixbuss, och sök, så finner du.

Åker du tåg, så köper du ett lämpligt Interrail, och du ska genom hela Europa. Vi har under 2022 åkt två gånger genom hela Europa. Vi skaffade Interrail, tio resdagar under två månader. Den första resan hamnade vi längst ner på den Italienska klacken, Lecce och Bari i första hand, men vi besökte även Rom och Como. Den andra resan blev i Kroatien där huvudmålen blev Split och Zadar. Till Zadar fanns det inga tåg, så då fick vi skaffa bussbiljetter, åter med Flixbuss. Samma sak mellan Zadar och Split. Men det är två städer där jag verkligen trivs. Vi försökte skaffa lägenhet där det fanns möjligheter till att laga egen mat. I Zadar hittade vi en, men i Split lyckades vi inte riktigt. Jakten fortsätter efter önskvärda bostäder.

Resa ensam som en kotte!
Resa ensam som en kotte!

2023 blir det nog Portugal

Jag skriver nog Portugal, för vi kan ändra oss ganska snabbt. Men Portugal har stått på vår lista tidigare, men då ändrade vi oss, jag har för mig det var Corona, och det var för många restriktioner för att det skulle vara kul. Jakten efter en bra lägenhet har i vart fall inletts, jag har några på gång. Portugal är ju absolut inte bara badorterna i södra delarna av landet, Jag vill gärna vara ett tag i både Porto och Lissabon, får se hur det lyckas. Landet har ju, ungefär som Kroatien, en väldigt lång kuststräcka, så någon plats ska det väl finnas även till oss, under kanske en månad eller så. 

Andra trevliga länder att besöka på en resa ensam!

Jag skulle vilja säga att om du vill ha det varmt och skönt, samt kanske ett och annat bad, så har du Italien och Kroatien som två alternativ. Lägg till Montenegro och Albanien, så utökar du arsenalen ordentligt. Det gäller egentligen bara att hitta den där lilla orten eller staden som har allt det där mysiga som du vill uppleva. Om bad är ett av kriterierna, så väljer du givetvis en kuststad. I Kroatien har du Zadar och Split, eventuellt Rijeka och Opatija, den senare har rykte om sig att vara hälsosam. Bland annat har med en brygga som går längst havslinjen från Opatija och en bra bit norröver. Man passerar massor med patriciervillor, som tyder på att det är ett ganska förmöget folk som är bosatt i området Andra trevliga områden är halvön Istran där du hittar både Pula och Rovinj båda städerna mycket väl värda besök och övernattningar. Du kanske har listat ut att Kroatien är ett av mina favoritländer. Jag gillar att de fixar god och rejäl mat, de har ofta ordning på sina grejer, och de gillar ännu besökare. Sett ur den synvinkeln så ska de nog tacka diktatorn för att landet var relativt stängt under många år, det är väl egentligen bara sedan i början av 1990-talet som det är öppet och fritt att besöka. 

Besöksmål längs medelhavet för ensam resenär

Du ska givetvis inte begränsa dig till de resmål jag här räknar upp. Är du ensam, så finns det givetvis massor med andra resmål. Om du åker tåg och tar dig till Grekland, så ska du antingen ta en färja ut i öriket, där väljer du att stanna till vid Paros, och fortsätta till Antiparos, en betydligt mindre ö, där du träffar på många svenska besökare. Jag tänker om du är rädd för språket, så finns här massor med människor att rådfråga. Jag skulle tro att AntiParos är den ö som har flest svenskar, egentligen utan att det märks så där väldigt mycket. Det är en vacker lite ö att vistas på. Stannar du kvar på det grekiska fastlandet så ska du välja Tessaloniki. Staden är numera ganska het på den internationella himlen. Du hittar det traditionella grekiska, men även spontandans på olika barer och lite annat som förgyller tillvaron.

Ensam i Västeuropa

Reser du ensam i västeuropa ska du nog undvika Frankrike. Jag uppfattar som att de har lite svårt om man är ensam. Kliver man in på en restaurang, så erbjuds man ofta de sämsta platserna, om man överhuvudtaget får något. Till skillnad mot andra länder omkring medelhavet där man ofta hanteras som om det inte är någon skillnad om man är ensam eller om man är två. Längre söderut, både Spanien och Portugal är betydligt mera mottagliga för ensamresenärer. Tja, kanske inte Spanien, men där tycker jag man är lite trött på besökare överhuvudtaget. Vissa delar av besöksnäringen vill ju begränsa antalet besökare. Det kan vara bra ur flera synvinklar, för att till exempel spara på natur och landskap. Men att begränsa det i städer, det har jag lite svårt att förstå. Palma har sådana tankar har jag läst, Barcelona är en annat stad med sådana tankar. Tja.

Singelresor

Sedan några år finns det en resebyrå som enbart arrangerar resor för singel. Det blir lite skillnad mot att resa ensam, reser man på singelresor, så är kanske syftet att skaffa sig en partner, och det är kanske inte alla som vill. Jag vet inte hur man skulle kunna arrangera resor för de som vill resa ensamma. Lite av grejen med gruppresor faller ju om man vill åka ensam, och vice versa. Vill man resa ensam, då tror jag man ska skippa gruppresor helt.Å andra sidan är man singel och vill skaffa ett förhållande, då tror jag att singelresor kan vara ett utmärkt sätt att träffa nya bekantskaper. Kanske inte leder till förhållande, men kanske en ny kompis, som då, om man nu inte vill resa ensam, kanske den nya kompisen vill åka med.

Våga ta chansen

Vad är det värsta som kan hända? Tja att du missar ett tåg. Men det gör ju inte så mycket om du har Interrail. Då är det bara att sätta sig på en bänka och studera lite medresenärer, innan nästa tåg går. OK, har du skaffat platsbiljett, så kan du kanske behöva skaffa en ny, men du kan också ta dig till kontoret, och hoppas att du kan få byta.Det går bra ibland, ibland inte. Men skaffa då en ny biljett, en femtiolapp kanske. Så är det bara att ta sig till rätt perrong och invänta nästa tåg. Hur enkelt som helst. Och du kan ju njuta av att studera alla andra, där en del stressar något otroligt för att kanske missa sitt tåg med några sekunder. Deras blodtryck ligger ofta alldeles för högt. Du kan då slappna av, och inte pressa ditt blodtryck med en massa dåliga orsaker till att blodtrycket ökar. Njut istället av att kunna få ytterligare en stund på den plats du är på.

Resa ensam som senior – mycket tid

Att som senior resa ensam är i vart fall förmånen att ha mycket tid. Du kan hyra in dig på en liten trevlig lägenhet, och kanske laga din mat själv, då sparar du väldigt mycket pengar, det är ganska kostsamt att hela tiden gå ut och äta. Visserligen slipper du disken, men det är nog frågan om det är värt det ändå. Du bör ha en riklig resekassa om du ska gå på restaurang varje dag. Har du ett litet kök hemma, så kan du stoppa i dig en god frukost innan du ger dig iväg på dagens äventyr.

Planera dagarna eller inte

Jag vet inte hur du är men för egen del tycker jag det är ganska skönt att inte planera för mycket. När jag är ute och spatserar på den ort där jag befinner mig så håller jag givetvis ögonen öppna och ser vilket utbudet är. Är jag vid något kustnära ort, så kan det bli en båtutflykt, men det kan lika gärna locka med en god restaurang. Jag lägger in den planen lite senare i veckan, så att jag har något att se fram mot.