Resor

Publicerat den av
Resor är roligt.
Resor – det är också väldigt kul.

Resor – Det piggar alltid upp

Resor i Europa. Hur är det att bara resa i Europa? Trots att jag passerar senior sträcket så har jag ännu inte lämnat Europa, och frågan är om jag gör det någonsin. Jag trivs i Europa, och jag trivs absolut inte med att flyga, så därför blir valet ganska enkelt.

Resor. Åka tåg är ganska enkelt, numera.
Resor, Åka tåg är ganska enkelt, numera.

Resor i Europa. Det här blir en ny rubrik, resor med begränsning Europa. Jag gillar inte att flyga, så då blir det en naturlig begränsning att hålla sig till Europa, och numera transportera mig med hjälp av tåg. Jag lovar, det räcker om blir över för en vetgirig person som jag ändå är. Det är ett av mina huvudintressen och du kommer att hitta en del tips och idéer som du säkert kan ta till dig. Njut och följ med. Närmast planerar jag en julmarknadsresa, då med resan kring Donau. Det finns mycket att beskåda längs denna, Europas pulsåder.

Varför åker jag tåg i stället för flyg på mina resor?

Svaret är ganska enkelt, jag vill gärna ha kontroll på vad som händer. OK säger du du har ju ungefär lika lite kontroll när du åker tåg, du är lika utlämnad. Visst så är det, men här kan jag åtminstone kliva av om jag inte känner mig bekväm. Det skulle jag kanske kunna göra på ett flyg, också, men då med fallskärm, och det är ju samma sak där. Hänga och dingla fritt i luften, det är inte riktigt min grej. Nej då sätter jag mig gärna på en huvudgata på någon uteservering och spanar på människor som passerar, ser hur dom stressar, då jag bara lugnt sträcker upp handen i ett syfte att tillkalla uppmärksamhet från en servitör, och så beställer vi in lite mera av det goda som vi njuter av. Det är mera min stil. Å andra sidan kommer man inte så långt då, men det är betydligt trevligare.Min ambition är att beskåda större delen av Europa, innan jag packar ihop livet. Jag är på god väg, men jag har ännu lite kvar, så jag får hålla ut en stund till innan jag stänger ögonen för sista gången. 

Julmarknad längs Donau

Resor. Om jag skriver Berlin, Hamburg och Bremen, då slår du bakut, för de städerna ligger inte längs Donau. Där har du alldeles rätt. Men lägger jag till Bratislava, Wien, Budapest, Dresden och Belgrad, då känner du säkert att jag är på rätt väg. Berlin Hamburg och Bremen, är utfyllnad. Om det inte räcker med de fem, så kan jag fylla på med dessa. Ambitionen är att vara på resa några veckor. I och med att jag planerar och bokar allt själv, så kan jag välja exakt hur jag vill resa, och var vi ska bo. Vi har inte kommit så långt ännu, men nog bestämt att Budapest ska vi stanna ett bra tag, jag har bokat in två veckor på ett hotell. Det är lite risk här, för det är ett hotell vi aldrig har bott på. Men det ser fint ut och ligger längs en tunnelbanelinje, så det blir nog alldeles utmärkt. 

Wien är alldeles ny för oss 

Resor, wien hbf på kvällen.
Resor, wien hbf på kvällen.

Det ska ju bli spännande att ta sig dit, i konstens och musikens stora stad. Vi har besökt Salzburg, Mozarts födelsestad, det kan jag säga gav blodad tand för Österrike, och vad ska då huvudstaden kunna ge oss. 

Bratislava, Budapest, Berlin, Hamburg och Bremen

Är städer som vi redan har besökt, men då på sommaren. Nu blir det lite annorlunda, vintertid, även om vi med stor sannolikhet kommer innan snön har fallit. Julen lyser alltid upp, jag funderar på att även plocka in Strasbourg, som då av många anses vara världens största julmarknad, där den ligger, på gränsen mellan Tyskland och Frankrike. Vi får se om den kommer med på våra julmarknads resor.

Interrail ger möjligheten

Det kan tyckas vara lite irrationellt att med den första listan i bakhuvudet, även tänka på ett besök i Strasbourg, som då ligger ganska långt västerut. Men det är möjligt utan problem, vi har ett Interrail, och där kan man ju åka lite som man vill. Jag har inte kollat ordentligt, men jag kan tänka mig att Strassbourg kan kosta oss en resdag extra att besöka. Och vi har ju inte gjort av med så många resdagar, ännu, så det kan bli ett besök även där.Jag ska kolla ordentligt vilka förutsättningarna blir.

Transportsätt

Tidigare körde vi bil, och det var ju då väldigt enkelt att resa dit vi ville. Men jag har tröttnat på att köra, det börjar gå lite väl fort, så jag skippar bilen till förmån för tåget. Det har den begränsningen att det går när det själv vill, eller när någon annan bestämt att de ska åka. Ofta inte då jag vill, men det är bara att ta bästa möjliga, och inte sura. När dom väl kör, så brukar man komma fram. 

Hur bor vi?

Det varierar, men ofta försöker vi ta in på billiga hotell. Vi har försökt hyra lägenhet, men jag tycker att det ofta strular med något. Nu senast var vi i Italien, och trodde att vi hyrt en lägenhet med eget kök och sittplatser, det så så ut på bilderna. Men det visade sig vara ett kök på våningen, som vi skulle dela på, det fanns tre rum där. Nu var vi tidigt på säsong, så vi var ensamma, men ändå. Man var tvungen att gå ut i korridoren för att nå köket. Tar vi hotell, så vet vi att det är ett rum, och så får man lägga till det som finns, frukost, och vad som kan tänkas. Står det balkong, så brukar det vara hyfsat tilltagna. Den i Italien, var knappt man kunde sitta, än mindre att vi båda kunde vistas där samtidigt.

Budapest

Budapest är den typ av stad där man kan gömma sig om man nu inte vill delta i det offentliga. Om man bara vill strosa omkring utan att delta, bara följa med stadspulsen på avstånd. Glida ner på en uteservering och smutta på ett glas vin i flera timmar. Eller så tar man nyårslöftet på allvar, en långpromenad över någon av alla de broar som förbinder de båda stadsdelarna Buda och Pest. Skulle man få för sig att jobba lite, går det alldeles utmärkt. Glid in på ett fik, koppla upp dig, och världen ligger där framför dig.

Bratislava

Inte så väldigt mycket som händer. Sist vi besökte staden var vi mest på torget i Gamla stan, och där trivdes vi. Jag antar att det är där man har sin julmarknad. Vi kommer att bo på ett litet pensionat, där vi får en stadig frukost varje morgon. Bratislava är lagom för ett stopp på några dagar.

Berlin

Den tyska huvudstaden bjuder, oavsett årstid, alltid på upplevelser, den staden har ju numera utsetts till Europas hippaste, före klassiker som London och Barcelona. Jag instämmer. Vi kommer troligtvis att bo på hotell på Kurfurstendamm, det vill säga mitt i staden. Vi har lärt oss hur vi åker kollektivt i Berlin, en alldeles underbar upplevelse, och vi har då absolut inga begränsningar, bara att bestämma vad vi vill uppleva, och så tar vi oss dit.

Hamburg och Bremen

Båda städerna har utmärkta centra, där man kan strosa. Vi ska denna gång ta oss till Julmarknader, och de ligger i båda städerna centralt. Städerna ligger med knappt en timmes avstånd, så egentligen skulle man kunna bo i en stad, och besöka den andra med den korta resan.Jag tror ändå att vi bor i varje stad när vi besöker. Vi får se beslut snart, då planeringen fortgår.

Strasbourg.

En av de städer som vi ännu inte gjort oss bekanta med. Visst vi har tagit en lunch en gång i staden, men det är knappast att lära känna staden. Det får bli några dagar här, så att vi kan peka ut vad som är värt att besöka, framöver. Resans spännande nykomling, hoppas jag. Måste ju hitta lämplig resa hit. När vi ändå befinner oss i södra Tyskland, kanske vi även besöker München eller någon annan stad inom lämpligt avstånd. Planeringen pågår.

Evenemang

Tillhör du den där typen som gärna vill engagera dig i något när du reser. Till exempel att vandra, eller kanske att bada och dricka paraplydrinkar? För egen del föredrar jag nog hellre vandringar och då gärna att åka tåg till platsen. På vår tåg sida har jag skrivit en artikel om just detta. Klicka gärna dit och ta del av den artikeln.

Resa ensam

För många är det ett faktum, att vill man ut på resor så får man resa ensam. Här har vi en artikel om det fenomenet. Resor är ju ofta någon som förgyller tillvaron för de flesta av oss. Någon skrev vid något tillfälle, att den som gör resor, den har alltid något att berätta. Och det är alldeles sant. Är du på resor så fylls ditt huvud av intryck av sådant som du normalt inte träffar på. Resor ger erfarenhet.

Nu vet du lite vad denna programpunkt kommer att handla om. Häng med. Du kan kanske få lite tips och idéer för egna resor.

Vill du läsa om mat, hälsa, eller vin?