Ut och resa

Publicerat den av

Ut på resa

Det är alltid härligt att ge sig iväg ut på en resa. Oavsett om du reser med tåg, bil, eller färja, så är det en härlig känsla att kliva på, och åka iväg. Åker du bil, så bestämmer du själv avgångstiden, men åker du både färja och tåg, så är det andra som bestämmer när ni ska ge er iväg. Du har som uppgift att dels skaffa dig biljett och dels se till att du är på plats innan avgång. Därefter kan du njuta, för det är andra som sköter trafiken. Det är med stor sannolikhet ganska tur. för hade jag fått möjlighet att lägga ut från Trelleborg, så kunde vi ha hamnat exakt var som helst i hela Östersjön, och man kan säkert räkna med hela bottenviken också. Jag inser min begränsning, och håller mig till bilen. Där brukar jag hamna där jag har planerat. 

Resa och uppleva
Upplev resor

Vart vill du åka?

Bara för att du kliver på en färja, så ska du inte känna dig låst till en destination. Nejdå, kombinera gärna färdmedel, så kan du komma i princip var som helst i hela Europa. Om du börjar med färjan som kan ta dig till Rostock. Och där kliver du på buss och s-Bahn, så att du hamnar på hauptbahnhof, så har du hela Europa för dina fötter. Bara att åka. Det är ibland så att du behöver ta en buss den sista sträckan, men det är det lilla. Du kan sitta hemma vid köksbordet och planera. Välj ort som du tycker lockar. Sedan en stund på nätet för att hitta enklaste sättet att ta sig dit. Så börjar äventyret. Ni ger er iväg. Du kommer att känna oerhörd tillfredsställelse, när ni kommer fram, du har lyckats boka exakt dit ni ville, trots att du knappt visste vad det låg, innan ni satte er vid köksbordet och började skissa. Det är på det sättet man upptäcker Europa.

Resa och uppleva
Lite upp och ner, men framåt.

Upptäck Europa

Ett annat sätt att upptäcka Europa är att köpa ett Interrailkort. Börja sedan med färjan, så att du/ ni kommer till Tyskland. Sedan hoppar ni på första bästa tåg, åker med så länge ni tycker det är kul. Rätt vad det är så känner ni att här skulle det vara kul att vara en stund. Då är det bara att hoppa av, och börja leta övernattningsplatser, det brukar ordna sig, något litet hostel eller kanske ett familjehotell. 

Resa och upplev
Resa och Upplev

Längre söderut, kanske inte på sommaren

Har du följt med årets väderlek? Det är hyfsat varmt där nere i södra Europa, och det är inget nytt. Det brukar vara ganska varmt där på sommaren, kanske inte 47 grader som det ska ha varit på Sicilien den senaste tiden, men många gånger över 40 grader. Då är tipset att skjuta på semestern en månad eller så. Ungefär samma tips som att åka till Gotland, min hemö. Dit åker du bäst i Augusti, då ha de stora massorna åkt hem, och ön börjar andas igen. På samma sätt i södra Europa, dock sker detta då först i september. Större delen av Europa har semester i Augusti, så ska du trängas, då är det en bra månad att resa på. Själv brukar jag ha vår avresa i mitten av september. På båda ställena är det ännu lagom varmt i vattnet, och den värsta värmen har gett sig av. OK, i södra Europa kan det ännu bli upp mot trettio grader, men det klarar du galant med vatten och lite frukt, samt svalkan under ett parasoll.

Resa och upplev
Resa och upplev

Leta resor, och åk senare, eller tidigare

Som jag skrev september är en härlig resmånad, eller varför inte i Maj. Då innan det mesta har bränts bort, gräset är grönt och växterna frodas, det är också en härlig restid. Tyvärr brukar det ännu vara lite kyligt i vattnet, men är du ingen extrem badkruka, som jag då är, så kan du enkelt hoppa i. Jag lovar, det finns ingen is kvar i havet, och bara det är ju lovande. Så börja planera, ta dig en tur med färjan, och så vidare med tåg. Då har du upplevelser, även på resan.

Resa och upplev