Billiga pensionärsresor

Billiga pensionärsresor - kan få härliga vyer.
Billiga pensionärsresor – kan få härliga vyer.

Billiga pensionärsresor. Alla vill vi väl resa så billigt som möjligt. Jag har länge haft den förutfattade meningen att när man blir senior då ska resorna bli betydligt billigare. Så är det, i kollektivtrafiken. Vissa kommuner erbjuder sina invånare att resa gratis med sin kollektivtrafik. Problemet är att du ibland behöver ha fyllt 85 år, du måste alltså ha varit senior i tjugo år innan den förmånen träder i kraft. För många är det då för sent, vår medelålder är ju omkring 85 år, något högre för kvinnor lägre för män. 

Pensionärsresor – Åka på längre seniorresa

Pensionärsresor – Stadsporten i Zadar – Kroatien

Vad vill man åka, på sin seniorresa? Det är väl det första man får fundera på. Jag kan tänka mig att man då kan ta tåget, både relativt billigt och miljövänligt.Vilka andra färdmedel erbjuder en sådan kombination? Passar du på att skaffa dig ett Interrail när det är extrapris på det kortet, så blir det ju nästan gratis. Då kan du få din seniorresa för någon tusenlapp och du kan åka i hela Europa. Det kan knappast bli bättre. Köper du ett Interrail på tre månader fria resor, då kan du verkligen komma runt hela Europa, flera gånger dessutom. 

Pensionärsresor - tag en tur på havet
Pensionärsresor – tag en tur på havet

Är du på seniorresa, då kan du ställa dig på perrongen och bestämma dig för att ta nästa tåg, oavsett vart det ska gå.

Seniorresa i gamla öststaterna

Vill man hålla igen på utgifterna så kan Pensionärsresor i de gamla öststatsländerna vara en idé. I de flesta länderna bakom den gamla ridån, har priserna ännu inte stigit så väldigt markant, det går att leva hyfsat billigt på plats. Nu är kanske inte standard så där väldigt hög, men du kan säkert hitta lämpligt boende för mycket rimliga pengar. Interrailkortet gäller i alla gamla öststatsländer förutom Albanien. Men där finns det knappast några tåg, så det spelar mindre roll.

Egen liten drömresa

Pensionärsresa i form av kryssning
Pensionärsresa i form av kryssning

Jag har funderat en del på en egen liten drömresa, som vi gjorde för några år sedan, då med bil, den skulle jag mycket väl kunna tänka mig åka, då med tåg. Först åkte vi färjan Karlskrona – GDansk i Polen. Där åkte vi söderut första stoppet var Lublin, sydost om Warszawa. Kanske skulle vi byta ut Lublin mot huvudstaden Warszawa. Vidare i vart fall, kanske Bratislava. När vi körde bil åkte vi in i Ukraina, Lviv, inte så långt in, dock inne i Ukraina. Vi åkte sedan vidare till Budapest, Sofia och Bukarest. Den rumänska huvudstaden kan jag hoppa över, den gav inte speciellt mycket. Gamla stan, den delen av en stad som jag ofta gillar bäst, var här ockuperad av en massa tveksamma klubbar, av erotisk natur. Jag är inte helt säker på att jag skulle vilja vara här på kvällstid, vi besökte området på dagtid, och redan då fick jag lite obehag. Men Rumänien i övrigt var ett vackert land, som är väl värt ett besök. Passar utmärkt för billiga pensionärsresor.

Pensionärsresor kan ge många upplevelser

Pensionärsresor - en kryssning
Pensionärsresor – en kryssning

I stället för att besöka Bukarest tycker jag att du ska stanna till i den bulgariska huvudstaden Sofia. Där kan du följa med på gratis guidning, eller gratis är det egentligen inte. När turen är slut plockar guiden fram en plastficka där han vill att du lägger en summa, så pass som du tycker det var värt. Det brukar bli en ordentlig slant.Jag har sett att många andra städer har tagit efter detta fenomen. Sök på free tour och stadens namn, så får du säkert fram något. Här i Sofia samlas man vid lejontrappan, jag har för mig det var klockan 1100. Så delas man upp i grupper, och ger sig iväg. Jag tyckte det var en bra guidning, och det är klart att guiden anstränger sig. Han får säkert provision på det han drar in.

Upplev Sofia på egen hand

Billiga pensionärsresor - Sofia Bulgarien
Billiga pensionärsresor – Sofia Bulgarien

Sofia är en ganska lämplig stad att uppleva på egen hand med en guidebok i handen. Det mesta ligger centralt och på gångavstånd. Vi åkte bil, när vi besökte, nästa gång åker vi med stor säkerhet tåg. Jag vill gärna uppleva tågresor i gamla öststaterna. Vi har åkt i Kroatien och Slovenien, med lite blandade upplevelser. Mestadels ganska positivt. Så jag ser fram mot att kunna prova tåget i en massa andra länder i gamla öst. Tjeckien, Polen, Ungern är ju länder som har kommit ganska långt i sin omvandling till väst. Forna Jugoslaviens sex delstater har väl numera format sig mot väst, bäst går det från norr till söder, Slovenien, Kroatien, Serbien, Bosnien Herzegovina, Kosovo och Montenegro. Nordmakedonien tillhörde inte Jugoslavien inte heller Albanien. Men det är alla länder som passar väl för pensionärsresor enligt min åsikt.

Tågresa Stockholm

Ett enkelt sätt att skaffa sig upplevelser, är ju att helt enkelt bara ta en liten trevlig tågresa till Stockholm, den svenska huvudstaden. Det finns massor man kan göra. För egen del har jag numera snöat in på olika utflykter med någon av alla de Vaxholmsbåtar som ilar kors och tvärs i Skärgården. Vi har åkte med till Sandhamn, till Drottningholm och nu senast var vi en vända i Sigtuna, du vet Sveriges första stad. Det är alltid trevliga utflykter, ibland äter man på fartyget ibland får det bli något gott i land. Det blir alltid en heldag, och minnet sitter kvar, länge. 

Tågresa Göteborg

Vill man inte åka till Stockholm så ligger nästa storstad bara en liten bit bort. Göteborg. Jag måste nog säga att Göteborg är lite gemytligare och lite mer välkomnande än vad Stockholm är. En spårvagn och så kan du åka iväg en liten bit och uppleva storstaden, det finns Ullevi, där det brukar vara de gigantiska konserterna, bara det är en upplevelse. Så har man det världsberömda Liseberg, nöjesparken där ganska mitt i stan. Mässor till höger och vänster. Tyvärr har det blivit våldsamt höga priser på hotell i Göteborg, så mycket av intresset falnar när, åtminstone jag ser på dessa priser. Det är ju ibland en halv förmögenhet för ett rum en eller ett par nätter. Som tur har vi nu funnit ett pensionat en liten bit utanför stan, där det ännu är rimliga priser. Lite spårvagn, men det får gå. Kassan sprängs i vart fall inte. 

I Göteborg kan man enkelt bara strosa omkring, Avenyn är en klassiker, liksom Haga, där du bland annat hittar Landshövdingehusen, och den berömda Haga-Bullen. Tar du en sådan, så behöver du inte äta lunch. Den är i vart fall tio vanliga kanelbullar. En gigantisk. Vi har provat den några gånger. Den smakar bra, till och med hustrun tycker om den, hon är i vanliga fall inte så glad i kanelbullar, men den här går bra. 

Tågresa Malmö

När vi nu är på gång med svenska stora städer, så ska jag ta med Malmö. På Lilla torg finner du på en hel del små restauranger, där du med stor sannolikhet hittar något gott att njuta av. Trots att Malmö är den minsta av de tre städerna, så har Malmö ändå internationell charm tycker jag. Det beror främst på närheten till Köpenhamn, ett litet tåg och så är man i den danska huvudstaden. Där är utbudet betydligt större. Sitter du ändå på tåget så har du några små timmar innan du kan smyga in till den tyska Hamburg. Här har du verkligen nöjesutbud av storlek och klass.

Tågresa norr ut

Vårt land är långt. Om du befinner dig i huvudstaden har jag för mig att du kommer ungefär till Italienska Rom om du åker lika långt söderut som du åker norrut, till den svenska gränsen mot Finland. Så det du har att bestämma dig för heta italienare eller njutbara norrlänningar, både är upplevelser kan jag lova. 

Tågresa söderut

Billiga pensionärsresor - Tågstationen i Kiel
Billiga pensionärsresor – Tågstationen i Kiel

Många av oss förknippar medelhavet med sol bad och framförallt värme. Tar du en tågresa söderut, så kan du nå de flesta trevliga semesterorter med hjälp av miljövänliga tåg. Du får dessutom en upplevelse av själva resan, så vad väntar du på. Börja med att planera din resa. Därefter skaffar du ett interrail, och så är det bara att ge sig iväg. Enkelt och garanterat fyllt av upplevelser.

På väg söderut

Nu är det så bra med tågresor att det stannar lite här och var. Och har du skaffat Interrail, så kan du ju bara hoppa av där du vill. Känner du för att uppleva en ny stad eller plats, hoppa då av på rätt station, och upplev staden under några dagar. Tyskland är ett underbart land sett ur den synvinkeln. Det spelar egentligen ingen roll var tåget stannar, det finns alltid något intressant att titta på, kanske mat att njuta av eller om du reser sent på året, ofta en rejäl julmarknad. 

Stanna i Dresden eller Stuttgart i december

Ville bara påpeka att dessa två städer, och många andra har en hel del julmarknader runt om sig. I Stuttgart så hittar du den lilla trevliga Ludwigsborg, som ligger bara några minuter med regionaltåget bort. Har för mig det tog 35 minuter. Från Dresden hbf eller Mitte når du både Bautzan och Meissen på mindre än 45 minuter med S-Bahn. Alldeles utmärkta små julmarknader, där du i Meissen kan besöka den utmärkta porslinsfabriken med anor från 1700-talet. Du kanske inte lägger det antal hundralappar för en kopp eller ett fat. Då går du in på fiket och beställer en kaffe och en tårtbit, som du får serverat på aktuellt porslin. Visserligen inte helt gratis, omkring en hundring per person, men du får ju träna och se om porslinet verkligen är betydligt bättre än det du har hemma. Personligen upplevde jag inte det, men både kaffet och tårtan smakade alldeles utmärkt. I Meissen gick vi in i kyrkan, och där fann vi en glasmålning som jag kände igen. Mitt på fanns en avbild att ett gutelamm. Som lägger ena frambenet om flaggan. Här är det nog en kristen symbol, men det liknar det vi har på Gotland, i landskapsflaggan, Kommunflaggan och i de gamla sigillen. Kanske jag är lite väl lokalpatriot, men jag kan inte lämna detta utan att skriva om det. Jag kan ju, som skrivet ha massor med fel. . 

Skylten som berättar att här började man 1384 med julmarknader

I Bautzen möts du av en liten skylt som förkunnar att här hade man julmarknad redan 1384, och är därmed den äldsta ännu verksamma julmarknaden i Tyskland.

Stuttgart

Ett av alla stånden vid julmarknad i Stuttgart
Ett av alla stånden vid julmarknad i Stuttgart

Stuttgart passade in i vår resa, och därför fick det bli ett stopp där. Jag ska erkänna att Stuttgart inte låter så där väldigt besöksvänligt, men se det fick jag äta upp. Det visade sig att staden var alldeles utmärkt för några dagars stopp. Och vi som kom i julmarknadstider fick ju uppleva denna delikatess, som inte enbart höll sig till 

Julmarknad i Dresden


Julmarknad i Dresden, på AltMarkt
Julmarknad i Dresden, på AltMarkt

Det är ju fler än en julmarknad i Dresden. Vi räknade till fyra, det kan ha funnits flera. Striezelmarkt ska vara den traditionella, sedan går man över Augustusbron och träffar på Augustusmarkt, hela gågatan full med vita topptält, där det ofta serveras godsaker att stoppa i mun. Det fanns en medeltida liten marknad, där man tog €10 i entré. Fortsätt ut till Frauenkirche, så hittar du den julmarknaden, något mindre än de övriga, men med mycket gott att smaka på. Kanske en kaffe i Coselpalais, som ligger mitt emot Frauenkirche. Det är ett magnifikt barockbyggnad från tidigt 1700-tal, exakt som övriga Dresden. Det är inte helt gratis i kaféet, men någon gång måste man lyxa till det. Vi tog var sin kaffe och var sin tårtbit, till den blygsamma kostnaden av €25. Man ska ha en kraftig plånbok för dagliga besök, då blir det å andra sidan rutiner, och då blir det inte lika skojigt. Ett besök då och då, det uppskattas betydligt mera.

Namnet Costil kommer sig från Grevinnan Costil, en kvinna som August den starke träffade 1704, och som han uppvaktade och gjorde till sin älskarinna. Detta var dock en ganska företagsam kvinna och snart räknades hon som Sachsens andra hustru, då med ett dokument om att August den starke skulle ingå äktenskap med henne ifall hans första hustru gick ur tiden. Hon blev en kejserlig grevinna, och skaffade sig mer och mer makt. Det här ställde till det för August, som förvisade henne 1713 till Pillnitz, ett annat slott strax utanför Dresden, vid Elbes strand. Dock behöll grevinnan sitt dokument som bevisade att August skulle gifta sig med henne ifall den första hustrun gick ur tiden, ett dokument som skapade kurfursten mycket problem. Till slut skickade han iväg Costil till ett annat slott, Stolpen slott, som ligger i norra Tyskland, i närheten av Östersjöns strand. Där fängslades hon, och satt där fängslad till sin död, 49 år senare.

 

Slottet Swinger

Slottet zwinger i Dresden
Slottet zwinger i Dresden

Både hustrun och jag reagerade av skylten som pekade på Swinger i Dresden. Vi har väl läst lite väl många kvällstidningar. Det här visade sig vara ett magnifikt slott, som byggdes under tidigt 1700-tal, då på uppmaning av August den starke. Han var bland annat Kurfurste av Sachsen, och mutade sig till kungatronen i Polen. Han fick sitt tilläggsnamn, den starke, genom att han 1711 ska ha brutit av en hästsko med bara sina händer och kropp. Till saken hör också att han hade en ganska imponerande koppshydda, för den tiden. Han ska ha varit drygt 185 centimeter och ganska välbyggd utan att vara fet. En ganska intressant person, om du frågar mig. OK, han lät bygga slottet, mest för att han ville ha en apelsinodling, liknande den som fanns i Leipzig. När vi besökte slottet var det tyvärr stäng, ombyggnader. Om du besöker Dresden, så är det Zwinger och Frauenkirche som du ska ha på din lista över byggnader att besöka, och gärna Kafé Consilpalis. 

Nu har jag nämnt några slott, och jag har, skam att säga inte vare sig besökt slotten själv, eller ens tagit reda på hur man tar sig dit. Det första Pillnitz bör vara ganska enkelt att ta sig till med lokalbuss eller liknande. Men det andra slottet, Stolpen, som ligger i norra Tyskland, har jag ingen riktigt bra förslag på.

Åka tåg i Tyskland 

Regionaltåg i Tyskland
Regionaltåg i Tyskland

Billiga pensionärsresor. Tyskland är nog det bästa landet i Europa att åka tåg i. Det passar utmärkt för seniorresor. Det finns många destinationer att välja mellan, och missar man ett tåg, kommer det snart ett nytt. Enda nackdelen som jag ser det är att så många andra vill åka tåg i Tyskland. Nu kanske än mera. När man inför Deutschlandticket, en biljett där du kan åka regionaltåg och S-bahn så mycket du vill för €49, så tror jag att trycket kommer att bli än högre. Vem minns inte förra sommaren (2022) då man införde en periodbiljett för €9. Åk så mycket du vilkl för denna summa under en månad. Det var ju inte bara tyska medborgare som insåg hur billigt det var, för vissa avgångar blev det så mycket kaos att man var tvungna att kalla på polis som fick be en hel del att stiga av för att man skulle klara säkerheten.Intresset översteg allas förväntningar. Nu tror jag inte det blir samma intresse i år, med den nya biljetten. Dels har man i minnet förra sommaren, dels kostar den här biljetten fem gånger mera, men det är ju ännu skitbilligt. Du som resenär kommer att å lite högre krav på dig, du måste planera bättre. Biljetten gäller bara på regionaltåg och S-Bahn, inte på snabbtågen. Ska du passera Tyskland, är trots allt snabbtågen att föredra.Det blir många byten och du åker regionaltåg, och du kan inte reservera plats. Det är i normala fall inga problem, men nu är ju detta nytt och man vet inte.