Billiga pensionärsresor

Rodd ger både motion och upplevelse, men kanske inte bästa färdmedlet om man vill resa långt.
Rodd ger både motion och upplevelse, men kanske inte bästa färdmedlet om man vill resa långt.

Billiga pensionärsresor. Behöver man ha någon ålder för att åka på seniorresor? Ja, det finns en gräns, nämligen den där du blivit senior, och det blir du lite olika. Du ska vara pensionär av något slag, förtids, förtida, ålder eller vad det nu heter. 

Vissa färdmedel har lite olika krav

Regionaltåg i Tyskland
Regionaltåg i Tyskland

Det är kanske ganska otrevligt att skriva, men vissa färdmedel har lite begränsningar. Det gäller främst tåg och bussar, de färdmedel som vi mest utnyttjar. Du bör vara relativt rörlig för att kunna resa med både tåg och buss. Det rä knappast någon som i normalfallet hjälper dig med väskan eller annat som du har med dig. Visst kan du råka ut för någon charmig man som kan lyfta upp väskan, men räkna inte med det. Förr i tiden kunde man ju lämna in grejer och så hämta ut igen på ankomst orten, den tjänsten är borta sedan länge. Idag måste du hantera ditt bagage alldeles själv, eller räkna i vart fall med det. Sådant får ju en att fundera på vilken resväska som är lämplig. Vi har kommit fram till att en rullväska, som du dessutom kan ha på ryggen, är den bästa modellen. Jag har till detta en liten ryggsäck som jag då har på ryggen om jag drar min vanliga väska, eller på magen, om min stora sitter på ryggen. 

Packa magiskt

Det har jag i och för sig försökt för alla resor jag har gjort. Men jag är nog som många andra, det där kan vara bra att ha, och det där, och… Till slut är det så mycket i väskan att den inte ens går igen. Den taktiken fungerade hyfsat bra när vi körde bil, då man kunde lasta i princip allt vi ville ha med oss. Men nu när vi åker tåg, glöm det, här gäller det att vara smart. Plocka i det som jag med säkerhet vet att jag kommer att använda. Åker jag långt söderut, då ska shortsen med, stannar jag i Tyskland för julmarknader, då ska shortsen inte med. Problemet blir ju när jag ska på båda platserna, då är det både shorts och långbyxor. Jag har vid något tillfälle sett hur det finns blixtlås vid knäna, som man då kan ta av de undre delarna på byxorna. Och på så sätt få shorts, När man sedan åker på julmarknad, så åker de på igen. Kanske inte så snygga, men. Lederhosen används ibland där det är snö, framförallt i Österrike och Schweiz. Det verkar som om de är varma nog att användas där det är kallt. Problemet är ju att hustrun inte godkänner den klädseln om vi ska gå tillsammans, och det vill jag ju.

Åka tåg i Europa

Utmärkt färdkost på pensionärsresor.
Utmärkt färdkost på pensionärsresor.

Pensionärsresor med tåg. Jag älskar att åka tåg i Europa. Vi har numera ställt bilen, och tar oss gärna fram med hjälp av tågen. Det fungerar ofta alldeles utmärkt, det är ganska sällan de missar någon tid, någon liten minut blir det sent, men det gäller då att man har så pass marginal att man hinner till nästa tåg, eller vad man nu ska göra.  Det är bättre att vänta på någon station en stund, än att missa en anslutning, för att man varit för snål med tiden. Vi är seniorer, och har hyfsat gott om tid. Att stressa är inget för oss. Då sitter jag hellre på en station, där händer det ofta en massa saker, andra människor som stressar i olika omfattning. Jag förstår inte, börja promenera några minuter tidigare, så slipper man springa de där sista femtio eller hundra meter som de flesta gör, när tåget börjar röra sig.Vi har väl sett ett bra antal, som missat, ju längre norrut, ju mera av den varan.

Åka buss i Europa

Pensionärsresor med buss. Tåg är bekvämt – Buss är billigt. Det är den tesen man får ha när man vill transportera sig genom Europa. Med buss kan du åka från norra Tyskland, och långt ner i Italien för under 800 sek. Det måste vara det billigaste sättet du kan förflytta dig på, om du vill undvika statligt sponsrade miljö idiotiska flyg.

Buss är dessutom det färdmedel du kan anlita om du vill komma till sådana platser som inte trafikeras av tåg. Zadar i Kroatien är en sådan plats som inte har tåganslutning. Du kan åka buss hela vägen, eller så åker du tåget till Zagreb, och därifrån tar du bussen i drygt tre timmar till Zadar. Det kan tyckas lite omständligt, men det är värt den resan, jag lovar. Zadar är en underbar stad, där delar byggdes av romarna, delar som ännu finns kvar. Låt dig inte avskräckas för att det står buss på schemat. Tåg är härligare, men buss fungerar, även för pensionärsresor.

Vart i Europa kan man åka?

Kroatien en utmärkt plats att besöka på pensionärsresor
Kroatien en utmärkt plats att besöka på pensionärsresor

Pensionärsresor för alla i Europa. Det finns, som jag ser det egentligen inga begränsningar, för billiga pensionärsresor. Har du bara ett öppet sinne, så kan du komma exakt dit du vill. Så mitt förslag är helt enkelt att du skriver upp platser du läser om och som du känner att det här skulle jag vilja uppleva. Sedan kliver du in och sätter dig framför din dator. Där går du in på lite olika sidor, och ser hur du kan resa till den platsen du vill besöka. Jag brukar börja med Google maps, och där välja tåg. Då får man ett förslag, som kanske inte är det bästa, men du får åtminstone fram att det fungerar. När du väl har kartan framme, så kan du enkelt se ungefär hur du kan åka, om du ska åka långt österut eller väster. Jag har märkt att jag ofta vill söderut. Och eftersom vi nu har åkt den sträckan några gånger så vet jag ungefär hur jag ska inleda en sådan resa. Kanske börja med ett stopp i Hamburg eller Kiel. Nästa stopp kan bli en bit ner i Tyskland, mysiga München eller Dresden. Lås nu inte upp dig vid dessa städer, det finns massor av flera städer som man enkelt kan besöka och stanna någon dag. Dessa första delar av en långresa brukar vara enkla att planera, det är när man kommer ner i södra delarna av Europa, som det kan krävas lite mera efterforskning. I Kroatien till exempel så går det inte så många tåg, mest mellan de norra delarna, med utgångspunkt från huvudstaden Zagreb, och sedan Rijeka eller kanske Pula på Istren. Zadar, denna härliga stad, saknar helt tågförbindelse, då får man vackert ta bussen från Zagreb. Till Split kan man åka tåg, det vet jag. Hur det är med Dubrovnik det har jag inte koll på. Skulle det inte gå tåg, så går det med stor sannolikhet bussar.

Är vi kvar på Balkan, så är om möjligt Albanien än värre som tågland. Albanien är utmärkt för billiga pensionärsresor men mindre bra sett ur synvinkeln att åka tåg. Det finns inga internationella förbindelser. Några få inom landet, då mellan Tirana och Durres, samt något tåg söderut. Lägg märke till att Albanien inte är med i samarbetet för Interrail, så du kan inte utnyttja dessa förmåner. Du måste lösa biljett för varje tur du ska ta. Övriga Balkan fungerar väl ibland, och ibland icke. När det inte fungerar, så är det ofta bussar, då utan Interrail. 

Spanien och Italien

Det här är två länder, som liksom Tyskland, verkligen vill att befolkningen ställer bilen och tar tåget i stället. Relativt nya snabbtåg, som har en hiskelig fart, men trots att du åker i dryga tvåhundra kilometer i timmen, så är det knappast något som märks. Ljuvliga säten med gott om plats, men jobbar verkligen för att det ska bli bra på tågen. 

I Italien har man till och med byggt speciella linjer för vissa snabbtåg. Mellan några storstäder går dessa snabbtåg i upp emot 300 kilometer i timmen, troligtvis för att spara på miljön. Tåget är ju betydligt bättre ur miljösynpunkt om man jämför med flyget.

Billiga pensionärsresor

Här måste jag verkligen rekommendera att du har ett Interrailkort, för biljettpriserna är inte att leka med. Men Interrail fungerar utmärkt, du kan komma att behöva lösa sittplatsbiljett på vissa sträckor, men det är ganska låga kostnader, så det kan du ta även om du är ute på billiga pensionärsresor.

Regionaltåg i Tyskland, utmärkt för billiga pensionärsresor.

Portugal

Längst där nere i Europa ligger Portugal. Att ta tåget dit är ibland lite knöligt, men har du väl kommit in i landet, så går det bra tåg hela vägen från norr till söder, och binder samman de flesta orter på vägen. Jag förstår dock inte varför det krånglar till sig att ta tåget mellan de båda länderna. Då får man åka till en plats i Spanien, nära Portugal, så får man ta buss den sista delen in till Portugal, innan man då kan byta igen, och fortsätta åka tåg. Jag vet som sagt inte varför. Det kan ju vara så enkelt att de har olika system som inte passar, men med dagens högteknologi så borde man kunna lösa sådant ganska enkelt om viljan finns. 

Åka tåg kanske kräver lite planering

Det är nog som så att åka tåg i Europa kräver en del planering. Är du senior, så har du ju lite tid att planera dina pensionärsresor. Tar du flyget, så glider du in på någon hemsida, och väljer var du vill. Tåget måste du ha en hel radda med destinationer, för att komma till resmålet, jag om det nu ligger en bit ner i Europa. Å andra sidan är det ganska skojigt att planera, också. Det är då man lär sig en hel del.