Mat

Publicerat den av
Vi skriver om mat, du vet det där hiskeligt goda man stoppar mellan läpparna, och njuter av.

Mat – många trevliga recept finns det.

Mat – Under den här rubriken får du ta del av en del av alla recept som finns. Ibland hittar vi något intressant där ute på nätet, klart att vi då länkar, så att du får ta del av godsakerna.

Blå Zoner

Tänker du på din hälsa, och på att du gärna vill bli gammal, kanske passera hundra år, då kommer du snabbt att tänka på världens blå zoner. Det finns numera fyra så kallade blå zoner, och det är platser där människorna i en betydligt större utsträckning fyller hundra år. Hur lever dessa människor, vad är hemligheten. Många är de som tittat lite närmare på de som lever på de fyra platserna. Nicoyahalvön (Costa Rica), Sardinien (Italien), Ikaria (Grekland) och den kanske mest kända Okinawa (Japan). Det finns till och med sådana zoner i Sverige, men för att få räknas till en blå zon, så krävs det forskning som bevisar att människorna som bor på de platserna verkligen blir så gamla. Det område som kan klassas som blå zon i Sverige, ligger i ett bälte söder om Kalmar,genom delar av Blekinge och bort till nordöstra Skåne. Det kan säkert finnas flera sådana zoner i både Sverige och i resten av världen. 

Social närvaro och bra mat, två grejer för din hälsa.
Social närvaro och bra mat, två grejer för din hälsa.

Vad äter man i de blå zonerna?

Det här är kanske det som är mest intressant, vad stoppar människorna i sig, för att behålla hälsan, och eva så länge? Ja, man springer inte till korvkiosken, det kan jag lova. Nej, i stället lagar man all mat från grunden,med naturliga råvaror. Man odlar egna grönsaker, som man använder i den egna matlagningen. Bas Maten är vegetarisk. Men det blir också en social närvaro, för man äter ofta sina måltider tillsammans, och därmed blir det en social närvaro. Kött äter man med knappast mer än två gånger i veckan. Ytterst sällan är det socker eller vitt mjöl i maten. Processad mat är bannlyst. I stället äter man i Okinawa efter regnbågens färger, så att man får i sig en varierad kost. Vill du läsa om socker och dess inverkan på våra kroppar, så läser du vidare på kostfondens hemsida.

Inget frosseri

Skönhet förgyller tillvaron
Skönhet förgyller tillvaron

I de blå zonerna äter man långsamt, och tillsammans och inget överflöd. Man äter tills man blir mätt, och då stoppar man. Det vet du ju, att äter du mer än vad du gör av med i energi, så bildas fett, och det lägger sig kring midjan, det absolut sämsta stället att ha fett på. Det är bättre att ha fettet i kylskåpet, då gör det ingen skada.

Åter du långsamt så hinner kroppen tala om för hjärnan att den är mätt, och inte behöver mera föda. På okinawa har man dessutom den egenheten att man bara försöker äta sig mätt till 80%, för då vet man att den energi man stoppar i sig, den kommer man att förbruka.

Ingen pension i de blå zonerna

I de blå zonerna går de äldre inte i pension, så som vi gör i andra delar av världen. Nu har de ju sällan vanliga jobb, 9 till 5, utan de använder ofta sin tid till att sköta om den egna gården och odla sina grönsaker. Men när pensionsdagen kommer, så sätter dom sig inte vid köksbordet och löser korsord. De ger sig i stället ut på fältet och fixar med sina obesprutade grönsaker, eller så kanske man vattnar. Skulle man få en liten krämpa när man är 95, så blir det absolut ingen anledning att få sitta stilla. Nej, min del ska ändå göras, så de kämpar på. Till på köpet får de röra på sig, de får lite motion, och de får tillfredsställelsen att se sina grönsaker växa. Det gäller att hålla igång, och få den mat som kroppen mår bäst av.

Pannkakor

Moroten är betydligt bättre än pannkakor
Moroten är betydligt bättre än pannkakor

Pannkakor är nog, sett till ovan den absolut sämsta maträtt du kan göra. Många lagar ju pannkakor, utan att ha socker i smeten, och det är ju bra, sett ur näringssynpunkt. Men sedan när det serveras, så kryddar med med en deciliter vitt strösocker, eller en sylt med hälften socker. Klart att barnen gillar detta, men frågan är ju hur bra är det att äta detta? Vitt mjöl och vitt socker, säkert också smör när du steker? Tål att funderas kring, liksom allt vi stoppar i oss.