Vill du bli hundra år?

Promenera till du är hundra år.
Promenera till du är hundra år.

Vill du bli hundra år? En riktig senior. För egen del råder det absolut ingen som helst tvekan, jo jag vill gärna uppleva hundraårsdagen. Men jag har ställt lite krav, jag vill kunna röra på mig, obehindrat, jag vill ha en klar hjärna, jag vill helt enkelt vara frisk, om inte helt, så i vart fall så pass att jag klara mig själv och kan göra det jag vill. Då är det OK, men att bli som ett kolli, det har jag absolut ingen lust med. Så vad att göra?

Öppna ögonen

Olja behövs för att du ska bli hundra år.
Olja behövs för att du ska bli hundra år.

Det finns områden i både Sverige och Världen där många människor upplever hundraårsdagen fullt friska och vid god vigör. Då är det bara att ta sikte på dessa människor och ta reda på hur dom gör. Vid närmare studier kan man säga att det är ganska enkelt, Mat, den ska vara vänlig mot kroppen, och i lagom mängd, Motion, vänlig mot kroppen i lagom mängd, Sociala nätverk, vänlig mot kroppen i lagom mängd, och att livet har ett mål eller mening, vänlig och i lagom mängd. Låt mig utveckla detta:

Mat, vänlig mot kroppen

Här har man länge diskuterat vad som är vänligt mot kroppen. Det man kommit fram till är vad som är ovänligt mot kroppen, socker och mjöl är två produkter som kommer högt upp på listan över grejer som skadar kroppen. Man har länge sagt att medelhavsmaten ska vara den bästa, men faktum är att du kan äta medelhavsmat här hemma. Spring ut i skogen och hämta det som finns där, svamp, bär och rapsolja, är det man tänker på i första hand. Vill du äta kött, ta då kött från vilda djur. Och ändå max två gånger i veckan. 

Tacos till fredagsmyset

Stekpanna inget vidare om du ska bli hundra år.

Då ska du undvika köttfärsen, den rivna osten och majsen. I stället plockar du i sötpotatis, nötter och en hel del frukt. Det är mycket så man äter på de så kallade blå zonerna, områden där många får uppleva sin hundraårsdag. Det har man gjort undersökningar på och undrat, varför blir människor betydligt äldre som jag skrev ovan. Mat och Motion samt ingen stress är de faktorer som påverkar mest. På den grekiska ön Ikaria lever folk i snitt tio år längre än vad man gör i övriga Europa. Skillnaden är främst att man äter mycket frukt och grönt, samt använder bra fetter. Vårt smör tillhör inte de fetterna, Nej, i stället ska det vara olivolja och rapsolja, då blir kroppen god och glad.

Undvik socker och vitt mjöl

Socker är nog den råvara som gör kroppen mest illa. Ann Fernholm, hon som driver kostfonden. Surfa in på den sidan och tag del av all info som finns där. Det är mycket nyttigt som man kan ta del av. Både som överviktig, normalviktig och med en del sjukdomar. Socker tillhör inte Anns favoritämne kan jag avslöja. Men hon inte bara avvisar det, hon visar, med stöd av forskning hur illa det kan vara. Läs och begrunda.

Motion – men vänlig mot kroppen

Promenader är bra motion om du vill bli hundra år.
Promenader är bra motion om du vill bli hundra år.

Hur ska jag nu kunna ge min kropp den motion som behövs för att kroppen ska vara på topp. Nja, du behöver inte träna som en galning, möjligtvis om du vill ha en kropp som en vältränad tjugoåring. Å andra sidan vad ska du ha den kroppen till. Spänna dig på stranden? Nja, då har du nog missat tåget. Vi som kommit upp i ansenliga antal år, och blivit senior, vi har andra värderingar än en vacker kropp, det kan man se på bild, om man nu är intresserad av det. I stället är det innehållet som har betydelse. Men kroppen behöver ju motion, skriker de flesta. Jo alldeles riktigt, men det räcker att du sätter på dig promenadskorna och tar sextusen steg i ganska rask takt, pulsen ska höjas, med du ska ändå kunna föra ett normalt samtal med den som följer med på promenaden.

Går nu dessutom i skogen och andas frisk luft, då kommer din kropp att må riktigt bra. Ge den en sista touch genom att krama ett träd när du är i skogen. trädet avger då Fytoncider, ett ämne den avger för att skydda sig mot bakterier och insekter, och som dessutom är ett bra skydd för ditt immunförsvar. Hittar du en stubbe i skogen, så ska du slå dig ner, och bara sitta där alldeles stilla, känna hur tankarna försvinner, och låta skogen ge dig nya tankar. Du skogsbadar, det är bra, din stress bör sjunka, och ditt blodtryck bör hamna på rätt nivå. Kanske inte efter ett skogsbad, Men när du har kommit på hur skönt det är så återvänder du, och har du ett högt blodtryck, så kommer det att anpassa sig till rätt nivå. Du kommer att må betydligt bättre. I och med att du stressar mindre, så kommer kroppen att må betydligt mycket bättre, och du skaffar dig en chans att leva länge, och väl.

Sociala nätverk i lagom mängd

Sociala nätverk bra om du vill bli hundra år.
Sociala nätverk bra om du vill bli hundra år.

Det här kan vara lite knepigt. Många människor trivs faktiskt i sin ensamhet, jag till exempel. Men jag tackar ju inte nej, när hustrun säger åt mig att nu ska vi åka på en pensionärsträff, eller om vi ska ut och resa med några kompisar. Då hänger jag givetvis med.  I Grund och botten är vi människor ett flockdjur, och ska därmed trivas bäst i grupper, en kunskap du ska känna till om du vill bli hundra år. Men jag är av den uppfattningen att människan har utvecklats olika, en del gener säger att lugn och ro, där man vill vara skapar den bästa förutsättningen. Det finns tyvärr de som inte av egen anledning är ensamma, och här är det ett problem. Dessa människor skulle behöva hamna i grupper, av en hel del anledningar, mest dock för den sociala gemenskapen. Människan som lever i ofrivillig ensamhet mår inte bra, det finns många undersökningar som säger så. Men vill man av egen och fri vilja vara ensam, så tror jag att det kan, kanske inte skadligt, men kanske inte heller så där väldigt bra om man tvingas in i någon tvivelaktig social samvaro. Allt människan gör ska vara för att hon vill göra det, då är det bra, och det ska vara i lagom mängd. Se de som är i arbetslivet, har de massor med möten varje dag, så blir det stressigt till slut. Man går in i den ena väggen efter den andra, till slut sitter man där på trappan och undrar vad som hände. Då tvingas man att ta det lugnt att ransonera sina möten, och att återkomma, då i bättre form än tidigare. Man har ju lärt sig att säga nej. Det är en viktig egenskap.

Livets mål

Det här är lite flummigt, jag ska verkligen erkänna det. Men har du inget mål med livet, tja, varför då leva? Du behöver ett mål om du ska uppnå hundra år. Rullar det bara på utan att något händer, som tillfredställer dig, då kan man undra vad du vill uppnå. För egen del har jag satt som mål att resa i Europa. Jag tycker att min hemma kontinent har så väldigt mycket som behöver upptäckas. För att komma ihåg allt så skriver jag på en del bloggar. Det är mitt sätt att förmedla det jag lär mig på våra resor. Det här året, 2022, har vi, hustrun och jag varit på resa i nästan fyra månader. Det ger åtminstone mig en enorm tillfredsställelse. Nästa år vet jag att det blir mindre, då vi bara gör en resa, en höstresa, kanske Portugal, det är i vart fall det som står på programmet. Mycket kan hända, så jag kan inte lova något. I Somras bestämde vi oss för att köpa en husvagn, och ställa på en campingplats. Nu hann vi bara med halva sommaren, men nästa år drar vi fram vagnen den första maj, och kommer att stå hela sommaren.Ser redan fram mot dessa upplevelser. Lite primitivt, fast vi har ju egentligen allt vi behöver. Tak över huvudet, värme möjlighet att laga mat, och så bara ta det lugnt. Vill man läsa en bok, så varför inte, vill man bara slappa i solstolen, så varför inte. Inga krav på att en massa ska göras. Det enda krav jag har på mig är att hämta vatten då och då, så att vi kan koka lite kaffe eller te. Till detta blir det ibland min uppgift att fixa maten. Handla gör vi gemensamt en gång i veckan. Det är också då vi besöker vår lägenhet, kanske köra en maskin tvätt och egen kroppsvård. 

Ingen stress

Som du ser av min beskrivning av tillvaron så är det absolut ingen stress. Vi tar ofta dagen lite som den kommer. Vi har väl några punkter under sommaren, några besök hos barn och barnbarn, pensionärsföreningens träffar och lite annat. I övrigt sköter vi oss själva, och trivs förträffligt bra med det. Jodå lite promenader blir det också, måste ju ta de där sextusen stegen varje dag, det får jag inte slarva med. Men det påverkar absolut inte någon stress, det är enbart skönt att komma iväg, och gärna lite skogsbad, eller ska nog säga havsbad, då jag sätter mig på en bänk några meter från havet. Det blir i och för sig inte den rena skogs luften, den får jag ta någon annan dag. Ska vi vara där hela sommaren, så hinns nog det med, också. 

Att göra på campingen

Det går att aktivera sig ordentligt på campingen, man kan kasta sig i badet, eller spela minigolf. Det finns en restaurang, som vi inte testat, ännu. Jag vet inte om jag lockas speciellt mycket av något av detta utbud. I stället gillar jag att spatsera till campingens reception skaffa en glass, och kanske munhuggas lite med personalen. Det är roligare. I Husvagnen har vi fått en ganska bra uppkoppling, så att det går att komma ut på nätet. Bra för då kan jag fylla på mina bloggar med lite texter och underhålla dessa. Det är bra, men inte på något sätt nödvändigt. Jag skulle kunna låta allt vara under hela sommaren, men då kan jag tänka mig att jag skulle kunna bli lite less, och det vill jag inte. Lite måste jag trots allt sysselsätta mig med. 

Vad kan jag mer göra för att kroppen ska må bra?

Det du stoppar i dig verkar ju ha en ganska stor betydelse. De som lever i de blå zonerna odlar väldigt mycket själva, och använder givetvis inga gifter. Bara handkraft som gör att det de odlar växer bra. De får manuellt rensa ogräs. Det gör det möjligt att det odlade får utrymme, och inte behöver slåss för sin existens. Människans kropp får röra på sig, och de som odlar stimuleras av att se hur fint det växer tack vare deras ansträngningar.

Dela måltiderna med någon

Som jag tidigare skrev så är människan ett flockdjur och trivs bäst om de får dela sociala livet. Ett sätt, som för många räcker är att åta tillsammans. Delar man det som man odlar, så kan jag tycka att det knappast kan bli bättre. Ett socialt liv med den man lever med, det måste vara det ultimata, och att då dela både måltider och odlingslott, det kan inte bli illa.  Så nästa gång hustrun fyller år, i stället för att ge henne en massa presenter, ge henne ett antal kvadratmeter, och så skaffar du ungefär lika mycket på samma ställe. Där kan ni odla, och kanske slå ner en lite stuga, så pass att ni kan sitta på altanen och njuta av solens varma strålar, när ni delar på en gemensam lunch, gjord av potatis och morötter. Garanterat sådant som förlänger livet. Framöver behöver du ni inte fundera på vad ni ska ge i present, bara att skaffa några kvadrat till, och bygga ut.

Resa och upptäcka

Nu har jag inte läst om detta på något ställe, men jag upplever i vart fall att när jag reser så mår jag ofta väldigt bra. Jag behöver inte fundera så mycket över tillvaron, jag har ju ordnat detta innan jag reser. Har jag Interrail, så spelar det inte så stor roll om jag skulle råka missa ett tåg, det kommer snart flera. 

Mat

Jag skrev en del om detta tidigare, att de som bor i den blå zonen, ofta odlar själva. Det gav ett par positiva effekter, att de hade något att göra, de åt tillsammans och det var ekologiskt odlade grönsaker. Annat, fisk och kött åt de men ytterst sällan. Om du nu inte är så lyckligt lottad att du har en egen odlingslott, så kan du åtminstone gå ner på torget och fråga efter ekologiska grönsaker, framförallt att det inte ska finnas några bekämpningsmedel. Hittar du någon som kan garantera detta, då kan du handla dina godsaker där. Ni är moderna, han får din pengar mot att du får grönsaker. Även om du inte odlar själv, så får du ju promenaden till grönsakslandet, och du får dessutom en liten social tillvaro, som kan ge positiva effekter. Så leta efter stadens torghandlare, och där letar du efter den som odlar utan gifter. Då har du mycket vunnet där.

Mycket att hålla ordning på

Som du ser, det är en hel del att hålla ordning på om du vill leva länge. Fast egentligen är det väl ingen som exakt vet vad det beror på att vissa lever länge andra går bort tidigt. Orättvist kan jag tycka, men jag tror ju läkarvetenskapen gör vad den kan för att de som drabbas ska överleva. Men vissa sjukdomar kan de inte bemästra, ännu. Skrämmande för de som råkar ut för detta. Om man har tur, som till exempel jag, än så länge i livet, så ska man nog bara skatta sin lyckliga stjärna. Jag vet inte vad jag har gjort för att må så pass bra som jag gör. Eller det kanske jag gör, jag försöker ju äta rent, jag rör på kroppen, minst 7500 steg om dagen. Nu är jag på resa, och därför blir tempot lite si och så, dock går jag några steg längre varje dag än vad de rekommenderar. 

Hålla igång och äta ordentligt fast inte för mycket

Jag dricker alkohol, dock inte i några större mängder numera. Det kan bli ett glas till middagen, då och då, inte varje dag, långt därifrån. jag röker inte, och när jag är hemma, så blir det en hel del promenader i skogen, men där kan jag också sätta mig ner en bra stund och bara njuta av tystnaden. Jag skogsbadar, det tror jag också ger min kropp lugn och ro. Jag har bra värden på mitt blodtryck, det ger kroppen möjlighet att pumpa ut blod överallt med en rimlig kraft. Om jag ska få uppleva min hundraårsdag, det vet jag inte idag. Du får återkomma om drygt trettio år, och se om jag ännu finns på plats. Det skulle vara ganska bra om jag är det, för jag har ännu mycket jag vill uppleva i form av resor och platser att besöka. Jag tycker i och för sig att jag reser och upplever platser hela tiden, men det blir på varje resa ett antal platser som jag gärna vill återvända till. Under den här resan har vi besökt bland annat Dresden och Meissen, båda skulle jag vilja återvända till. Nu kommer ju Tyskland att införa Deutschlandticket, en tågbiljett där du betalar €49 och sedan kan du åka hur mycket du vill på regionaltågen. Det räcker alldeles utmärkt för mig. Då tar jag färjan från Visby till Rostock och utgår därifrån. Jag kommer ganska enkelt till Dresden, där jag hittat lämpligt boende. Från Dresden kan jag sedan åka till Meissen, och njuta av den medeltida staden.