Berså – Stig Lindberg

Berså – Stig Lindberg

Frågar jag vad är Berså, så stönar du fram Stig Lindbergs fantastiska serie från tidigt 1960. Sådant porslin som stod hemma hos var och varannan svensk familj. Idag utbytt på många bord, till mångas förtret, eftersom den serien är den mest populära på andrahandsmarknaden.

Berså - Vinet med etiketten samma som Stig Lindbergs design.
Berså – Vinflaskan du kan hämta på systembolaget.

Nu försöker man slå mynt på detta goda varumärke genom att lansera ett vin med samma namn. Tidigare har vi ju sett populära människor sätta sina namn på diverse viner, av olika kvalité. Till och med jag, med mina usla kunskaper inom vinets område kan känna att en del av dessa viner inte ens skulle få komma in på systemet, likväl gör dom det, och säljer naturligtvis en del bland sina anhängare. Då inser man att pengar styr, ganska mycket. 

En skönhet från ett annat land – Kroatien

Berså – en klassiker

Man kan redan nu säga att Berså är ett mycket starkt varumärke, som nu några försöker ta del av dess kraft. Vinet är spanskt från den mindre kända regionen Terra Alta, en liten region som ligger cirka 20 mil söder om Barcelona, Katalonien. Jag kan inte riktigt påstå att jag har speciellt bra kännedom om regionen, så jag läser på. Druvan är Garnatxa peluda, en druva som liknar Grenacha, som då i sig är en ganska välkänd blå druva, som odlas i ganska många områden. I Spanien finns den i Navarra och i Frankrike hittar man druvan mest i Södra Rhône. Ska vi följa den druvans smaker, så blir det ofta inslag av kryddigt och mustigt. Ser jag på beskrivningen av Berså, så går det i samma linje, kryddig smak, med inslag av hallon, blåbär, lagerblad, körsbär och viol. Jag måste tillåta mig att hämta en sådan flaska idag, och provsmaka. Till det grymma priset av 159 spänn. Undrar hur mycket de får betala för namnet Berså. Med tanke på hur mycket kändisarna får för sina viner, som kan bli ganska betydande summor, så är ju det väldigt starka namnet Berså säker i paritet med de bästa kändisvinerna, och då vill man givetvis ha betalt för det. Stig Lindberg har ju barn som ännu äger hans varumärken, så det hamnar kanske där, eller om det är Gustavsberg som får ta in dessa pengar. Strunt samma, jag tänker i vart fall hämta hem en sådan flaska och förhoppningsvis njuta av den senare idag.

Andra drycker att njuta av i din Berså!
Andra drycker att njuta av i din Berså!

Klassiker eller?

Jag har svårt att tänka mig att detta blir någon klassiker på samma sätt som servisen blev, och ännu är. Fast vem vet, när jag läser vidare på min research, så framkommer att vinregionen Terra Alta innehåller en liten stad, som heter Horta Sant Joan. Ni som kan er konsthistoria vet ju att där bodde en ung spanska konstnär Pablo Picasso, och det sägs att i den här lilla staden utvecklade han delvis åtminstone, sin Kubismen, ni vet den där abstrakta konststilen, som blev så framgångsrik på 1900-talet. Om druvan eller vinregionen kommer att ha samma framgångar på 2000-talet, det återstår att se. Jag ska i vart fall leta efter några andra viner från samma region, och plocka med mig hem idag, om de finns på mitt systembolag. På mitt bolag finns det tolv viner från distriktet, varav 11 måste beställas. Alltså ingen av de större regionerna. Men nu har jag åtminstone lärt mig vart det ligger, så nästa gång jag är i Spanien på resa, så kommer jag att försöka ta mig dit, och se vad det finns för skojigt. Numera åker vi tåg, så bara det kan kanske bli en utmaning. Förr i tiden åkte vi bil på våra resor, och då kunde man smyga in på någon vingård, smaka till sig, och var det gott, så kunde man enkelt ställa in en låda i bilen. Nu blir det betydligt knepigare att få hem godsakerna, ryggsäcken blir ganska fort full, då inte bara av viner, det finns ju goda ostar och i viss mån chark, så man måste plocka med sig lite av. Det blir ofta resans höjdpunkt, och samma sak när man kommer hem, och på höstkanten eller kanske in på vintern, plockar fram godsakerna, och minns tillbaka på den härliga resan.

Ingen Berså, men ett gott ställe att resa till.
Ingen Berså, men ett gott ställe att resa till.

Spanska viner

Om du befinner dig i Spanien, eller planerar en resa dit, så kan jag ju rekommendera Navarra och Rioja. Två vinregioner som ligger i norra Spanien, söder om San Sebastian och Bilbao. Pamplona för en stad i Navarra, som du kan ta sikte på. Om du kör bil i området, så har du många vingårdar, där du enkelt kan svänga in och smaka på lite gott vin. Är det något du gillar, så bär ut en eller kanske ett par lådor i bilen, så har du vintern säkrad.Navarra är ju lite lillebror till Rioja. Det märks i och för sig inte när du är på plats, det är bara nyanser i de som skriver om vin, som har detta i bakhuvudet, och som ibland påpekar detta.

Rioja – Lagra ett vin

Nu blev det lite ytterligare. Förutom Berså, så har jag hittat ett annat vin, som inte har någon kändis stämpel på sig, utan lever på sina egna tillgångar. Vinet heter Solar de Becquer Reserva och kostar 189 spänn på bolaget. För detta får man ett vällagrat intensivt rött vin med fatkaraktär, och toner av röd frukt, tobak och läder. Här hittar jag en bodega från Rioja, och som odlar sina druvor själva. Det har de gjort sedan 1852, och man har idag vinstockar i sin odling som passerat hundra år. Man är så pass rädda om sina stockar att man skördar alla druvor för hand, och sedan jäser man i ståltankar, innan man tappar över och låter vinet mogna i 18 månader på fat som är gjort av amerikansk ek. Sedan tappar man upp det på flaska och låter det stå i ytterligare 28 månader minst, innan man säljer. Så du kan räkna med att det är ett väl omhändertaget vin som kommer i din omvårdnad. Nu är det bara en stor fråga kvar, ska du njuta av vinet direkt, eller ska du vänta i tio år till? Det kan bli en svår fråga att svara på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *